Drie Feyenoordsupporters die woensdagavond zijn gearresteerd tijdens rellen in Rome, zijn donderdag veroordeeld tot een celstraf van zestien maanden. Zes kregen acht maanden cel, en anderen hebben geschikt voor een geldboete.

Dat heeft de rechter in Italië bepaald.

Twee hooligans troffen een schikking en kregen daardoor een boete van 40.000 euro. Eerder op donderdag troffen acht andere supporters ook al een schikking. Zij hadden zes maanden cel gekregen, maar moeten in plaats daarvan nu een boete betalen van 45.000 euro.

De veroordeelden kregen ook een verbod om nog langer in Rome te verblijven en worden donderdag nog op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Woensdag

Woensdagavond werden in totaal 33 supporters, allen tussen de 20 en 28 jaar oud, in Rome opgepakt na openbare dronkenschap en het gooien van flessen naar de politie. Ook zouden ze tegen monumenten op het plein Campo dei Fiori hebben geplast. 

Van die 33 zaten er donderdag nog 23 vast, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. Van hen zijn er 19 al berecht. Tien van hen werden later vrijgelaten, de overige arrestanten worden meteen berecht in Rome. De eerste acht hebben hun straf te pakken.

Volgens ANSA hadden de voorgeleide Feyenoordfans zichtbare kneuzingen en verwondingen in het gezicht en op het hoofd.

Video: 33 Feyenoordfans in Rome opgepakt

Spaanse trappen

Donderdagmiddag is het opnieuw tot ongeregeldheden gekomen in het centrum van Rome. Op de beroemde Spaanse trappen kwamen Feyenoordsupporters tegenover agenten van de oproerpolitie te staan.

Tien agenten en drie supporters zijn daarbij gewond geraakt. Ambulances zouden na de rellen dertien mensen hebben afgevoerd, aldus ANSA. Ook zijn er opnieuw zo'n twintig supporters opgepakt. De relschoppers bekogelden de agenten met flessen en rookbommen. De politie joeg de menigte vervolgens uiteen. De Spaanse trappen zagen er na afloop uit als een slagveld.

Enkele agenten raakten gewond. Scooters en prullenbakken raakten beschadigd. De trappen lagen bezaaid met glasscherven en andere rotzooi. 

De supporters kwamen naar Rome voor de heenwedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma donderdagavond om 19.00 uur in de Europa League. Zo'n zesduizend fans van de Rotterdamse club zijn naar de Italiaanse hoofdstad afgereisd.

Burgemeester

Winkels in de buurt sloten uit voorzorg hun deuren. ''We zijn bang, het was een guerrilla; er ontbreekt hier beveiliging'', aldus een winkelier.

De burgemeester van de Italiaanse hoofdstad toonde zich geschokt maar ook strijdlustig. ''Rome is beschadigd en gekwetst. Ben in contact met justitie, de politiecommissaris en de Nederlandse ambassadeur. Het eindigt hier niet'', aldus Ignazio Marino via Twitter.

Hij vervolgde: ''We hebben de schade gezien aan de net herstelde (Fontana della) Barçaccia. Onacceptabel geweld. Ik heb een verklaring gevraagd aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor de openbare orde in de stad.''

Reactie Renzi

''Het is een teken van barbaarsheid en onbeschoftheid”, zo omschrijft de Italiaanse premier Matteo Renzi het gedrag van de Feyenoordsupporters. “Het enige persbericht dat Feyenoord nu moet uitbrengen, telt maar vijf letters: 'scusa’. Ze moeten beginnen met hun excuses te maken in plaats van deze onbeschofterikken te verdedigen”, aldus Renzi op de Italiaanse televisie.

De premier voegde eraan toe dat hij de woorden van de Nederlandse ambassadeur in Italië wel kon waarderen. Die stelde dat er geen plaats is voor geweld in de voetballerij en dat de Italiaanse autoriteiten op alle medewerking kunnen rekenen, opdat de verantwoordelijken van de rellen gestraft worden.

Renzi zei dat de politie 1.300 man had ingezet en dat de relschoppers zwaar gestraft zullen worden.

Uitgewisseld

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam meldt aan NU.nl dat informatie over zulke incidenten waarbij supporters betrokken zijn "in de regel uitgewisseld worden". 

De supporters komen dan in het voetbalvolgsysteem van de Nederlandse politie, justitie en KNVB terecht, waarna ze ook in Rotterdam een stadionverbod opgelegd kunnen krijgen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Rome heeft een groep van ongeveer honderd tot tweehonderd leden van de harde kern het verpest voor de rest. De schade is volgens hem beperkt gebleven, maar het blijft desondanks ''treurig'', aldus de zegsman.

Schriftelijke vragen

De PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben donderdag schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet over de ''zichzelf Feyenoord-supporters noemende Nederlanders in Rome''. Ze willen weten of de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Edith Schippers (VWS) de ''gevoelens van afschuw en plaatsvervangende schaamte'' delen over de gebeurtenissen.

De PvdA'ers vragen onder meer of burgemeesters straks op grond van misdragingen in een ander land een meldplicht kunnen opleggen aan inwoners van hun gemeente.

Bekijk hier meer beelden van de rellende Feyenoordfans in Rome.