De Taliban zijn bereid tot "open gesprekken" over vrede in Afghanistan en die gesprekken zouden donderdag al plaatsvinden in Qatar. 

Die boodschap komt donderdag via bronnen binnen de Taliban in Afghanistan en via het leger in Pakistan dat in het noorden van dat land vecht met de moslimextremisten.

Een eerste ronde van onderhandelingen tussen de Taliban en vertegenwoordigers van de Verenigde Staten zou donderdag meteen moeten plaatsvinden, meldde de Afghaanse Taliban. Amerika en Qatar hebben nog geen commentaar op dat nieuws gegeven.

"De eerste sessie vindt vandaag plaats in Qatar en dan zou er nog een volgende sessie zijn op vrijdag. Laten we zien wat er gebeurt, want vorige besprekingen hebben niet tot resultaten geleid", zegt een hoge vertegenwoordiger van de Taliban volgens persbureau Reuters.

In maart zou de Taliban bovendien willen beginnen aan gesprekken met de Afghaanse regering. Pakistaanse vertegenwoordigers zouden de Afghaanse president Ashraf Ghani donderdag hebben ingelicht over de bereidheid van de Taliban om te onderhandelen met de regering. 

Er zijn in het verleden vaker gesprekken geweest tussen verschillende partijen en de Taliban, maar die gesprekken bleken altijd vruchteloos.