Een prominente Amerikaanse katholieke homorechtengroep is woensdag in het Vaticaan op audiëntie geweest bij paus Franciscus.

Dat meldt Reuters woensdag. De bijzondere verwelkoming wordt gezien als een duidelijke handreiking van de katholieke kerk richting de homogemeenschap.

De New Ways Ministry is een groep van priesters die bepleiten dat homoseksuelen en lesbiennes geaccepteerd moeten worden door de katholieke kerk.

De groep was al eerder in Rome op bezoek geweest toen Franciscus' voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus de kerk leidden. Maar zij wilden de New Ways Ministry toen niet ontvangen.

Veranderingen

"Dit is een bewijs dat Franciscus veranderingen voorstaat", stelde zuster Jeannine Gramick van de New Ways Ministry. Tijdens de audiëntie zong de Amerikaanse afvaardiging voor de paus het lied All Are Welcome, dat symbool staat voor de behoefte aan meer acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders binnen de katholieke gemeenschap.

Paus Franciscus deed de afgelopen tijd al meer handreikingen richting andersgeaarden. Zo maakte de kerkvader publiekelijk de opmerking dat hij homoseksuelen die van goede wil zijn en God in hun leven zoeken, niet kan veroordelen.

Ook een aantal bisschoppen heeft de laatste maanden laten weten op dit punt een progressiever beleid te wensen.