De lijfwachten van de Zweedse cartoonist Lars Vilks hebben bij de eerste aanslag van de schutter in Kopenhagen teruggeschoten. Daarmee hebben ze mogelijk veel meer doden voorkomen. 

De dader brak zijn aanval namelijk af en vluchtte, zo meldt de Zweedse krant Sydsvenskan woensdag.

De Zweedse lijfwachten zouden volgens een bron van de krant ''een magazijn hebben afgevuurd op de aanvaller''. Die werd volgens de bron geraakt, maar droeg een kogelwerend vest en raakte daardoor niet gewond.

Wel zou de dader door de ingreep van de lijfwachten niet zijn doorgegaan met het schieten op de aanwezigen in een cultureel centrum in Kopenhagen, maar is hij gevlucht. Bij de aanval kwam een Deense cineast om het leven.

De dader dook later op bij een synagoge in Kopenhagen. Daar schoot hij een beveiliger dood.

Video: Schietpartij in Kopenhagen

Aanvalsgeweer

De Deense politie heeft woensdag gezegd dat de dader een M95 aanvalsgeweer en twee pistolen heeft gebruikt. Bij de eerste aanval doodde hij de Deense filmmaker met een enkele kogel uit zijn M95. Daarna vuurde hij in totaal 27 kogels af op het gebouw. Drie agenten binnen raakten gewond.

De M95 werd tussen 1995 en 2010 door het Deense leger gebruikt. Het is mogelijk dat het wapen van hem, dat ook door de NAVO werd gebruikt, ooit in bezit van de Deense krijgsmacht was. 

Bij de synagoge doodde hij met twee pistolen een bewaker en verwondde twee agenten. Zondagochtend werd de schutter voor zijn woning door de politie gedood. 

Dit weten we over de aanslagen in Kopenhagen