Tienduizenden mensen hebben maandagavond in de Deense hoofdstad Kopenhagen een herdenking bijgewoond voor de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen weekeinde op een cultureel centrum en een synagoge.

Premier Helle Thorning-Schmidt en de voorzitter van de Deense joodse gemeenschap spraken de menigte toe.

"We hebben steunbetuigingen van medeleven en steun gekregen uit de hele wereld", sprak Throning-Schmidt. "We voelen dat we niet alleen zijn."

Kroonprins Frederik, de Zweedse premier Stefan Löfven, de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, en CharlieHebdo-redacteur Patrick Pelloux waren onder de genodigden.

Verdachte

Zaterdagmiddag kwam bij een schietpartij in een cultureel centrum in Kopenhagen een 55-jarige Deense filmmaker om het leven. In de nacht van zaterdag op zondag werd de 37-jarige beveiliger van een synagoge doodgeschoten, vermoedelijk door dezelfde dader.

De 22-jarige Deen die verdacht wordt van het plegen van de aanslagen, is zondagochtend door de politie doodgeschoten. De premier meldde maandag dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat hij tot een terroristische organisatie behoort. Wel wijzen de gekozen doelen van de aanslagen op een terroristisch motief.

Video: Herdenking in Kopenhagen

Dit weten we over de aanslagen in Kopenhagen