Er zijn geen redenen om aan te nemen dat de verdachte van de aanslagen in Kopenhagen behoorde tot een terroristische organisatie. 

Dat meldt de Deense premier Helle Thorning-Schmidt maandag volgens AP.

Thorning-Schmidt erkent wel dat de gekozen doelen, een cultureel centrum waar een discussie plaatsvond over kunst en de vrijheid van meningsuiting en een synagoge, wijzen op een terroristisch motief.

Zaterdagmiddag kwam bij een schietpartij in een cultureel centrum in Kopenhagen een 55-jarige Deense filmmaker om het leven. In de nacht van zaterdag op zondag werd de 37-jarige beveiliger van een synagoge doodgeschoten, vermoedelijk door dezelfde dader.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de schietpartijen en wat er allemaal vooraf ging aan de aanslagen op een cultureel centrum en een synagoge. Ook moet duidelijk worden of de 22-jarige vermoedelijke dader echt alleen handelde en welke hulp hij eventueel heeft gehad.

Video: Schutter geen deel van terreurcel

Hulp

Zo heeft de Deense politie zondag twee mensen gearresteerd die ervan worden verdacht de vermoedelijke schutter te hebben geholpen.

Volgens een advocaat van één van de mannen worden zij ervan verdacht de 22-jarige Deen onderdak te hebben geboden en hem te hebben geholpen om van een wapen af te komen. De twee worden maandag voorgeleid voor verhoor.

Beide mannen blijven de komende tien dagen vastzitten. Zij werden maandag uitgebreid verhoord.

Bekende

El-Hussein is een bekende van de politie. Hij heeft een gevangenisstraf uitgezeten in verband met een steekpartij en stond te boek als gevaarlijk. De politie verdenkt el-Hussein ervan deel uit te maken van een bende in de Deense hoofdstad.

Verschillende media meldden dat veiligheidsdiensten hem ''op de radar'' hadden. Volgens de recherche houdt dat verband met de extremistische opvattingen die hij tentoonspreidde toen hij in de gevangenis zat.

Dit weten we over de aanslagen in Kopenhagen