De man die in de nacht van zaterdag op zondag een aanslag pleegde op een synagoge in Kopenhagen deed alsof hij dronken was. 

Dat schrijft de Deense krant Politiken maandag op gezag van "verscheidene bronnen".

Waggelend als een beschonken man liep hij af op een 37-jarige bewaker van het joodse gebedsgebouw en schoot hem dood. 

De 22-jarige man, die volgens verscheidene Deense media Omar Abdel Hamid el-Husein zou hebben geheten, verwondde vervolgens twee politieagenten die hem probeerden tegen te houden.

Cultureel centrum

Zaterdagmiddag had hij op een café en cultureel centrum geschoten, waar in tegenwoordigheid van de Zweedse tekenaar Lars Vilks en de Franse ambassadeur in Denemarken een discussiebijeenkomst over de persvrijheid werd gehouden. Daardoor kwam een Deense cineast om.

Vilks maakte onder meer spotprenten over de profeet Mohammed.

Palestijnse ouders

De politie schoot de man een aantal uren na de aanslag op de synagoge voor zijn woning dood. Volgens Politiken is het de zoon van Palestijnen die zich meer dan eens kwaad over het beleid van Israël heeft uitgelaten.

Hij was weliswaar in Denemarken geboren, maar zag Palestina als tweede vaderland en was zeer betrokken bij de zaak van de Palestijnen, meldt de krant. Die baseert zich op uitlatingen van medescholieren van de school voor volwassenenonderwijs waar de 22-jarige man een opleiding heeft gevolgd.

Dit weten we over de aanslagen in Kopenhagen