Egypte heeft maandagochtend doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Libië gebombardeerd. Dat heeft het leger in een verklaring op de staatstelevisie meegedeeld. 

De luchtaanvallen zouden maandag bij zonsopkomst zijn uitgevoerd op onder meer trainingskampen en wapendepots in Derna, 250 kilometer van de grens met Egypte. In totaal zouden acht doelen zijn bestookt. 

Een commandant van de Libische luchtmacht meldt maandag dat door de bombardementen veertig tot vijftig leden van IS zijn omgekomen.

Vooral kampen, trainingsplaatsen en wapenopslagplaatsen van IS werden gebombardeerd. Een commandant van de luchtmacht die loyaal is aan de officiële Libische regering, zei maandag dat er meer bombardementen zullen volgen.

De luchtaanvallen zijn een reactie op de publicatie van een video waarin te zien is hoe IS-beulen 21 koptische christenen uit Egypte onthoofden op een strand in Libië. De christenen werden gevangen gehouden in Libië. De werklieden werden weken geleden ontvoerd. 

Oproep

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de internationale coalitie opgeroepen ook doelen van IS in Libië aan te vallen.

Tot nu toe voert de door de Amerikanen geleide coalitie aanvallen uit op IS-doelen in Syrië en Irak. Daar heeft het IS een kalifaat uitgeroepen in een gebied dat ongeveer even groot als Italië is.

Nationale rouw

Egypte kondigde na de publicatie van de onthoofdingsvideo zeven dagen van nationale rouw af. Ook zei president Abdul Fattah al-Sisi van Egypte dat zijn land het recht heeft om te reageren op de moordpartij op een manier die "passend" wordt geacht.

Ook de koptische kerk stelde erop te rekenen dat Egypte zich zou wreken. 

Video: Zeven dagen nationale rouw in Egypte

Al bekend

Het was al eerder bekend dat de 21 Egyptenaren waren gedood. IS had dat laten weten en de Libische overheid bevestigde het zaterdag.

Veel arme Egyptenaren zijn naar Libië gereisd om daar werk te zoeken, ook al wordt het buurland geteisterd door elkaar bestrijdende groepen en is het land zeer gevaarlijk. Sommigen van de 21 zouden familie van elkaar zijn.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Achtergrond: IS profiteert van chaos in Libië