In Griekenland zijn zondag duizenden mensen de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de nieuwe regering van premier Tsipras, die maandag in Brussel onderhandelt over de verlenging van het steunprogramma aan Griekenland.

Dat meldt persbureau AFP.

In Athene gingen naar schatting 18.000 mensen de straat op. In diverse Europese steden vonden steunbetogingen plaats voor de Griekse bevolking. De betogers eisen een herziening van de voorwaarden waaraan Griekenland moet voldoen om aanspraak te maken op de noodsteun vanuit Europa, waardoor het land de afgelopen jaren harde bezuinigingen moest doorvoeren.

Ook op de Dam in Amsterdam werd door een paar honderd mensen gedemonstreerd, die daarna in een protestmars door de stad liepen. In Parijs demonstreerden 2.000 mensen uit solidariteit met de Grieken.

Brussel

Maandag komen in Brussel de Europese ministers van Financiën bijeen om te praten over de verlening van het steunprogramma aan Griekenland, dat eind februari afloopt. De nieuwe Griekse regering, onder leiding van de linkse premier Alexis Tsipras, wil af van de strenge voorwaarden en wil nieuwe afspraken maken.

De partij van Tsipras, Syriza, won vorige maand de verkiezingen met de belofte een eind te maken aan de door Europa en het IMF opgelegde bezuinigingen. Een woordvoerder van de regering herhaalde die belofte zondag op de Griekse televisie, door aan te geven dat een programma dat lijkt op de bestaande afspraken niet zal worden gesteund.

Video: Massale demonstratie in Athene

Pessimistisch

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet in dat kader vrijdag al weten pessimistisch te zijn over de kans op een akkoord op maandag. Volgens hem zijn de ambities van de nieuwe Griekse regering torenhoog. ''Maar de mogelijkheden zijn gezien de toestand van hun economie heel beperkt.''

Zonder akkoord dreigt Griekenland volgende maand in grote financiële problemen te komen, waardoor het land uiteindelijk mogelijk zelfs de euro zou moeten verlaten. Om die problemen te voorkomen ijvert de regering van Tsipras voor een overbruggingskrediet, dat Griekenland en zijn geldschieters een halfjaar de tijd kan geven om tot elkaar te komen. Daarin zien veel eurolanden echter niets.

Video: Betoging in Amsterdam