Bestand Oekraïne wordt volgens OVSE over het algemeen nageleefd

Waarnemers van de OVSE hebben zondag laten weten dat het bestand dat zondag in Oost-Oekraïne is ingegaan, over het algemeen wordt nageleefd.

De OVSE bevestigt daarmee berichten van plaatselijke autoriteiten. Deze stelden eerder op de dag al dat het bestand grotendeels lijkt te worden nageleefd.

Toch lijkt men zich niet overal aan het bestand te houden. Zo wordt er gevochten bij Loehansk en Debaltseve. Volgens de OVSE mogen waarnemers Debaltseve niet in. De belegeraars van de stad, de pro-Russische rebellen, staan dat niet toe.

De OVSE moet de naleving van het staakt-het-vuren verifiëren. Volgens de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin maakt het tegenhouden van de OVSE-medewerkers bij Debaltseve "wel duidelijk wie zich niet aan het akkoord van Minsk houdt".

Bij Loehansk, vijftien kilometer ten noordwesten van Debaltseve, konden zondag regelmatig kanonschoten worden gehoord. Regeringssoldaten hielden journalisten tegen, omdat verder reizen onveilig was.

Video: Bestand Oekraïne lijkt grotendeels te werken

Relatieve rust

De voorlichtingsdienst van het Oekraïense leger liet weten dat zondag in het oosten een toestand van relatieve rust heerste. "Maar het vuren is helaas niet helemaal gestaakt", aldus de bekendmaking.

Woordvoerder Vladislav Seleznijov van de generale staf van het Oekraïense leger zei dat het bestand tien keer was doorbroken, op een geval na allemaal in de regio Debaltseve. Een andere legerwoordvoerder, Andrij Lysenko, zei dat zaterdag nog negen regeringsmilitairen waren gesneuveld.

De separatisten beschuldigden op hun beurt het Oekraïense leger ervan artillerie in de omgeving van Debaltseve te hebben geplaatst nadat het staakt-het-vuren om middernacht was ingegaan.

Ook zeggen zij dat het gebied als het hunne beschouwd moet worden, omdat zij Debaltseve omsingeld hebben. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei echter dat de weg naar de stad nog open was en dat de troepen van nieuwe munitie waren voorzien.

Donetsk

In Donetsk was het zondagochtend rustig, liet het stadsbestuur via een lokaal persbureau weten. In Popasne bij Loehansk kwamen door beschietingen kort na middernacht nog twee burgers om het leven, zei gouverneur Hennadi Moskal. Het plaatsje ligt aan het front.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat op satellietbeelden van het oosten van Oekraïense duidelijk te zien is dat het Russische leger grote aantallen artilleriestukken en meervoudige raketwerpers bij Debaltseve heeft opgesteld om de Oekraïense troepen te kunnen beschieten.

Het staken van de vijandelijkheden is nog maar de eerste in een reeks geplande stappen waarover afgelopen week overeenstemming werd bereikt in Minsk. Maandag moet worden begonnen met het terugtrekken van zware wapens.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie