Bestand Oost-Oekraïne officieel van kracht

Officieel is om 23.00 uur (Nederlandse tijd) het bestand ingegaan tussen Oekraïense regeringstroepen en milities enerzijds en de pro-Russische rebellen anderzijds. 

Het bestandsakkoord was donderdag het resultaat van zestien uur onderhandelen in Minsk (Wit-Rusland) door de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische, Oekraïense en Franse presidenten Poetin, Porosjenko en Hollande.

Het is in Oekraïne een uur later dan in Nederland.

Het bestand dat zondag ingaat, is onderdeel van een plan dat de rust in het oosten van Oekraïne moet laten terugkeren en op termijn een politieke oplossing voor de conflicten mogelijk moet maken. 

Debaltseve

Zaterdag is nog buitengewoon hevig gevochten in en rond Debaltseve, waar Oekraïense militairen vrijwel ingesloten zijn door rebellen.

Volgens getuigen is het bij het rebellenbolwerk Donetsk na middernacht plotseling stil geworden en zijn de beschietingen opgehouden. Het zou ook stil zijn geworden in Debaltseve. Een rebellenleider had eerder op zaterdag nog gesuggereerd dat de strijd rond Debaltseve gewoon zou doorgaan als de regeringstroepen zich daar niet overgaven.

President Porosjenko heeft zijn troepen bevolen de vijandelijkheden te staken. Hij is zaterdagavond nog gebeld door de Amerikaanse president Barack Obama die zich vooral zorgen maakt over de strijd bij Debaltseve. Obama sprak ook met de Duitse bondkanselier Angela Merkel over het bestand.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie