Bij een debat over vrije meningsuiting in een café in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn zaterdag schoten gelost. Daarbij is een persoon om het leven gekomen. Drie politieagenten raakten gewond.

De Deense politie heeft zaterdagavond laten weten dat gesprekken met getuigen wijzen op slechts één voortvluchtige dader. Eerder was sprake van twee daders.

De politie heeft beelden van de verdachte verspreid. Hij schoot met een automatisch wapen.

Het debat over vrije meningsuiting werd georganiseerd door de Zweedse cartoonist Lars Vilks. De politie gaat er volgens Deense media van uit dat de daders het op Vilks hadden gemunt. in het cultureelcentrum Krudttonden waar een bijeenkomst over ''kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'' werd gehouden.

De Deense autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag en een moordaanslag op Vilks. Vilks heeft veel vijanden gemaakt met spotprenten van de profeet Mohammed.

De 68-jarige Vilks is vaker het doelwit van een aanslag geweest sinds hij in 2007 de profeet Mohammed als hond afbeeldde. Figuren uit de kringen van al-Qaeda hebben een beloning uitgeloofd voor degene die hem ombrengt.

Franse ambassadeur

Behalve het debat was er ook een lezing door de Franse ambassadeur François Zimeray, over de vrijheid van meningsuiting en islamisme. De ambassadeur bleef ongedeerd bij de aanslag.

Volgens tv-zender TV2 zaten in een ruit van het café zo'n dertig kogelgaten. Het café in het noorden van de stad staat bekend om zijn jazzconcerten. 

Bekijk beelden van de situatie ter plekke:

Hollande

De Franse president François Hollande heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt gebeld en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve naar Kopenhagen gestuurd. Premier Manuel Valls twitterde dat de vrijheid is aangevallen en Frankrijk solidair is met Denemarken.

Vorige maand pleegden jihadisten in Parijs een aanslag op de redactie van het Franse satirisch weekblad Charlie Hebdo. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Het blad werd onder jihadisten gehaat wegens de vele spotprenten van de profeet Mohammed.