In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is het carnaval vrijdag officieel van start gegaan. De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, overhandigde symbolisch de sleutels van de stad aan Koning Momo, de nar die tijdens het carnaval de baas is over de stad.

De vijf dagen feest zijn een welkome onderbreking voor de Braziliaanse bevolking die de afgelopen tijd weinig reden had tot vrolijkheid. 

Burgemeester Paes erkende dat het zware tijden zijn. "Er zijn veel problemen, veel uitdagingen en een groot aantal dingen die misgaan, maar we zijn er trots op in een stad als Rio te wonen." Paes zei er zeker van te zijn dat het de komende dagen een groot feest zal zijn.

Er zijn meer dan 450 straatfeesten en de verwachting is dat er zo'n 975 duizend toeristen op de feesten afkomen. De verwachting is dat het carnaval ruim 680 miljoen euro op zal brengen. 

Veel inwoners klagen echter over de 'blocos', de straatfeesten, omdat ze het verkeer lamleggen, voor veel afval op straat zorgen en het dagelijks leven in de war schoppen. Vooral op plekken als Ipanema en Copacabana zijn veel klachten van buurtbewoners.

Video: Carnaval Rio de Janeiro van start