Rebellen Oekraïne steunen vredesakkoord Minsk

Het parlement van de rebellen in Oost-Oekraïne heeft zaterdag ingestemd met het akkoord van Minsk. Er is een werkgroep opgezet die moet toezien op de uitvoering van het akkoord dat de leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in de Wit-Russische hoofdstad sloten.

Dat zei rebellenonderhandelaar Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegen het Russische persbureau Interfax.

In de nacht van zaterdag op zondag begint het staakt-het-vuren dat is vastgelegd in het akkoord. Dan moeten ook alle zware wapens van de frontlinie worden teruggetrokken.

Aleksej Karjakin van de Volksrepubliek Loehansk heeft zaterdag gezegd dat er is begonnen met de terugtrekking van die zware wapens. "We nemen alle stappen die moeten leiden tot vrede'', zei hij tegen persbureau ITAR-TASS. Ook het parlement van Loehansk heeft ingestemd met het akkoord.

Poesjilin zei zaterdag dat de rebellen "passende maatregelen" zullen nemen als Oekraïne zich niet aan de afspraken houdt. Separatistenleider Edoeard Basoerin waarschuwde daar eerder ook voor.

Offensief

Ondertussen wordt in het oosten van Oekraïne nog wel gevochten. Oekraïense en Russische media maken melding van hevige gevechten in Debaltseve en gebieden vlakbij Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne.

De rebellen zeggen het Oekraïense leger in Debaltseve te hebben omsingeld. Het dorp Sjirokino Volnovachsk nabij Donetsk zou volledig zijn vernietigd door artillerievuur.

Vlakbij het huis van rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko in Donetsk was zaterdag een grote explosie te horen. Naar verluidt is niemand daarbij gewond geraakt. Het zou gaan om een mijn die tot ontploffing kwam.

Strategisch

Volgens het Oekraïense leger zijn de rebellen op het laatste moment begonnen aan een offensief om enkele strategische plaatsen nog in handen te krijgen voor het staakt-het-vuren begint.

"In het licht van middernacht proberen rebellen tactisch belangrijke plannen uit te voeren om meer gebied onder controle te krijgen'', aldus de legerwoordvoerder.

Bij gevechten tussen het leger en pro-Russische separatisten zouden de afgelopen 24 uur zeker zeven militairen om het leven zijn gekomen.

Krijgswet

De Oekraïense president Petro Porosjenko waarschuwde zaterdag dat de afgesproken wapenstilstand in het oosten van zijn land "in groot gevaar" komt doordat de gevechten onverminderd doorgaan, zo meldde de BBC.

De president heeft opdracht gegeven de grenswachten in het oosten van Oekraïne beter te bewapenen. Naar verwachting brengt hij zaterdag een bezoek aan de grens met Rusland.

Als het akkoord van Minsk niet wordt nageleefd, overweegt Porosjenko om de krijgswet in te voeren. Dat meldden Russische media. De president houdt zo een 'plan B' achter de hand voor het geval het verdrag niet wordt nageleefd.

Porosjenko deed zijn plan al eerder uit de doeken. Rebellenleider Zachartsjenko liet weten bereid te zijn de gevechten voort te zetten als Oekraïne zich niet aan de afspraak houdt. ''Als het politiek niet lukt, dan doen we het op een andere manier. We hebben laten zien dat het mogelijk is.'' 

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie