'Wapenstilstand Oekraïne volgens Porosjenko in gevaar'

De Oekraïense president Petro Porosjenko waarschuwt dat de afgesproken wapenstilstand in het oosten van zijn land "in groot gevaar" komt door de hevige gevechten die onverminderd door lijken te gaan.

Dat meldt de BBC zaterdag. Porosjenko beschuldigt Rusland ervan het offensief ondanks het akkoord "significant te hebben verhoogd". 

"In het licht van middernacht proberen rebellen tactisch belangrijke plannen uit te voeren om meer gebied onder controle te krijgen'', zegt een woordvoerder van het Oekraïense legerwoordvoerder.

In de nacht van zaterdag op zondag begint klokslag middernacht (plaatselijke tijd) het staakt-het-vuren zoals vastgelegd in het akkoord dat de presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en de Duitse bondskanselier donderdag sloten in het Wit-Russische Minsk.

Ondertussen wordt in de plaats Debaltseve nog steeds hevig gevochten. In de strategisch belangrijke plaats zouden duizenden Oekraïense troepen omsingeld zijn door rebellen. Kiev ontkent dat. Ook in het door de rebellen geregeerde Donetsk zouden zaterdagochtend schoten zijn gehoord.

In het gebied rond de zuidoostelijk gelegen havenstad Marioepol is het eveneens onrustig. Autoriteiten in de stad melden dat omliggende gebieden zaterdagochtend door artillerieaanvallen zijn getroffen. 

Volgens een woordvoerder zijn in gevechten de afgelopen 24 uur tussen het leger en pro-Russische separatisten zeker zeven militairen om het leven gekomen.

Spoedoverleg VN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de presidenten François Hollande (Frankrijk), Vladimir Poetin (Rusland) en Porosjenko - die donderdag het bestand sloten - zullen de kwestie dit weekeinde telefonisch bespreken, weet de BBC.

Ook zal zondag de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeenkomen. Rusland heeft een ontwerpresolutie ingediend die overeenkomt met het akkoord dat donderdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten.

De Amerikaanse regering heeft in een reactie de pro-Russische separatisten ervan beschuldigd te handelen in strijd met de geest van het vredesakkoord door aanvallen uit te voeren en wapens te leveren.

Rebellen

Het parlement van de rebellen in Oost-Oekraïne heeft zaterdag ingestemd met het akkoord van Minsk. Eerder dreigden de separatisten zich niet aan het bestand te zullen houden. Zaterdag werd bekend dat er een werkgroep is opgezet die moet toezien op de uitvoering van het akkoord.

Dat zei rebellenonderhandelaar Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegen het Russische persbureau Interfax. Volgens hem zullen de rebellen "passende maatregelen" nemen als Oekraïne zich niet aan de afspraken houdt. Separatistenleider Edoeard Basoerin waarschuwde daar eerder ook voor.

Strijd

Ook vrijdag ging de strijd in die steden vrijwel onverminderd door. Daarbij zouden twaalf burgers zijn omgekomen. Het is niet duidelijk wie achter de beschietingen zitten; het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen beschuldigen volgens de BBC elkaar van het richten op bewoonde gebieden.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) sprak over verplaatsingen van militaire wagens en andere voertuigen zonder kentekens in Oost-Oekraïne.

In het akkoord is afgesproken dat zwaar wapentuig moet zijn teruggetrokken tot achter een afgesproken scheidslijn.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen?

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie