Rusland komt met VN-resolutie over Oekraïne

Rusland heeft vrijdagavond laat (lokale tijd) in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een ontwerpresolutie ingediend over de situatie in Oekraïne. 

De resolutie komt overeen met het akkoord dat donderdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

In de tekst wordt steun uitgesproken voor de wapenstilstand die zondag van kracht moet worden. Alle strijdende partijen worden opgeroepen de wapens neer te leggen. Moskou spreekt zijn "diepe zorgen" uit over de "tragische gebeurtenissen" in Oost-Oekraïne en schrijft dat het conflict alleen op "vreedzame wijze" kan worden opgelost. 

Volgens diplomaten van de VN kan er mogelijk zondag worden gestemd over de resolutie, een paar uur nadat in het oosten van Oekraïne een wapenstilstand ingaat.

Donderdag spraken de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk af dat zondag (23.00 uur zaterdag in Nederland) een wapenstilstand ingaat. Ondertussen wordt nog hevig gevochten in Oost-Oekraïne, onder meer om de plaats Debaltseve, waar Oekraïense regeringsmilitairen worden belaagd door pro-Russische rebellen.

Verrassend

Het is verrassend te noemen dat Rusland nu een ontwerpresolutie indient. Het afgelopen jaar hebben de Verenigde Staten en andere leden van de Veiligheidsraad Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd de separatisten in Oekraïne te steunen. Ingrijpen was echter niet mogelijk, omdat Rusland dreigde met een veto. Nu heeft Moskou echter steun gevraagd voor een eigen resolutie. 

Vorig jaar diende Rusland ook al eens enkele resoluties in waarin werd opgeroepen tot een wapenstilstand, maar die kregen geen steun van de andere leden van de Veiligheidsraad vanwege de annexatie van de Krim door Rusland.

De VS noemde een van deze resoluties, waarin onder meer werd aangedrongen op een humanitaire corridor, 'hypocriet'. In de resolutie die vrijdag werd rondgestuurd staat echter een verwijzing naar de "soevereine en territoriale integriteit van Oekraïne", een uiterst belangrijke zinsnede volgens westerse diplomaten. 

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties

Dossier over Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie