Ayatollah Khamenei reageert op brief Obama over IS

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft gereageerd op de brief van Amerikaanse president Barack Obama die hij in oktober stuurde. 

Dat meldt The Wall Street Journal zaterdag.

In de brief zouden geen concrete afspraken worden voorgesteld. 

In Obama's brief werd geopperd dat de Verenigde Staten en Iran zouden kunnen samenwerken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), aldus de krant. Dit zou echter alleen gebeuren als er een nucleair akkoord komt.

Iran onderhandelt al lange tijd met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China over de productie van atoomwapens. De zes wereldmachten willen dat Iran zijn nucleaire programma opschort in ruil voor het versoepelen van sancties die zijn opgelegd aan Teheran.

De punten waarover het meest gesteggeld wordt, zijn onder meer de snelheid waarmee de sancties worden opgeheven en de omvang van het atoomprogramma. Voor 30 juni moet er een akkoord zijn.

Deal

Khamenei zal een akkoord over het nucleaire programma van Iran steunen, mits het een goede deal is, zei hij begin februari.

De geestelijk leider is ''niet voor een slechte deal''. ''Geen akkoord is dan beter dan een slecht akkoord dat onze belangen niet behartigt.''

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Tip de redactie