G7 komt in actie tegen schenders akkoord Minsk

De groep van zeven belangrijke industrielanden, de G7, heeft vrijdag laten weten actie te ondernemen als betrokken partijen het Minsk-akkoord voor Oekraïne niet naleven. 

De invloedrijke economische groep wil ook dat de strijdende partijen in Oost-Oekraïne afzien van acties die een wapenstilstand in de weg staan, zoals het verhevigen van de strijd om Debaltseve.

Donderdag spraken de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk af dat zondag (23.00 uur zaterdag in Nederland) een wapenstilstand ingaat.

In de aanloop naar dat moment wordt hevig gevochten in Oost-Oekraïne, onder meer om de plaats Debaltseve, waar Oekraïense regeringsmilitairen worden belaagd door pro-Russische rebellen.

De G7 is een informele westerse club rijke landen die in 1975 als G6 werd opgericht door Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. In 1976 sloot Canada zich aan (G7). Sinds 1998 schoof Rusland ook wel eens aan, maar dat is sinds het begin van de crisis in Oekraïne circa een jaar geleden niet meer gebeurd.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie