'Dode aanklager' klaagt Argentijnse president aan

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wordt aangeklaagd wegens het belemmeren van de rechtsgang in een onderzoek naar de terroristische aanslag op een Joods centrum in 1994. 

De basis voor de klacht is het werk van aanklager Alberto Nisman die 19 januari dood in zijn woning is aangetroffen, berichtte Nismans collega Gerardo Pollicita vrijdag.

De dood van Nisman, kort voor hij het parlement zou informeren over de stand van zaken in zijn onderzoek, is nog steeds onopgehelderd.

Pollicita zei dat op grond van Nismans onderzoek de president, de minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman en enkelen anderen ervan worden verdacht terroristen te beschermen, vooral figuren uit Iran. Ze zouden de schuldigen aan de bloedige aanslag uit de wind hebben gehouden.

Manoeuvre 

Bij de aanslag op de Wederzijdse Israëlisch-Argentijnse Vereniging (AMIA) in juli 1994 in Buenos Aires werden 85 mensen gedood. Er vielen honderden gewonden.

Het bureau van de president deed de voornemens van Pollicita af als een politieke manoeuvre om het land te destabiliseren.

Geen bewijs

Donderdag overhandigde de regering een stuk van bijna zeventig pagina's aan de betrokken magistraat Daniel Rafecas. Dat stelt dat de aanklacht op helemaal niets berust. Er is geen enkel bewijs dat Fernández of wie dan ook op een belangrijke positie, heeft geprobeerd de opsporing van Iraanse verdachten te hinderen of te stoppen.

Bovendien is er geen enkel bewijs geleverd dat er een geheime overeenkomst tussen Iran en Argentinië bestaat die reden zou zijn het onderzoek te belemmeren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie