'Extreemrechtse partij Oekraïne verwerpt akkoord en stelt door te vechten'

De leider van een Oekraïense extreemrechtse partij Rechtse Sector, Dmitri Jarosh, zegt vrijdag dat zijn beweging het akkoord van Minsk verwerpt. Paramilitairen van de partij zullen doorvechten op basis van "eigen plannen".

Dat meldt althans het Russische staatsmedium Russia Today.

Oekraïne, Frankrijk, Duitsland en Rusland kwamen donderdag in de Wit-Russische hoofdstad tot een akkoord, onder meer over een wapenstilstand in Oost-Oekraïne. Die wapenstilstand moet in de nacht van zaterdag op zondag ingaan. Ook moet zwaar wapentuig dan zijn teruggetrokken tot achter een afgesproken scheidslijn. 

Jarosh claimt echter volgens Russia Today dat een overeenkomst met de "terroristen" in het oosten van Oekraïne geen wettelijke basis heeft. Het akkoord zou indruisen tegen de Oekraïense grondwet. 

Separatisten

Tegelijkertijd benadrukt separatistenleider Andrej Poergin dat het besluit van Oekraïne om leiders van milities in de oostelijke regio Donbass geen amnestie te verlenen in strijd is met het akkoord van Minsk. 

De voorzitter van het zelf uitgeroepen parlement van de Oost-Oekraïense regio zei dit vrijdag tegen het Russische persbureau Tass. Hij stelde dat de weigering aantoont dat Kiev niet van plan is zich te houden aan de afspraken die in Minsk zijn gemaakt.

De amnestie uit het akkoord zou bedoeld zijn voor de vele milities die er vechten. 

Strijd

De strijd in Oost-Oekraïne is vrijdag ondanks het sluiten van het akkoord in Minsk in alle hevigheid voortgezet. Debaltseve werd vrijwel onafgebroken onder vuur genomen, zeggen bronnen bij het Oekraïnse leger. 

De separatisten hebben opdracht gekregen nog voor het ingaan van het staakt-het-vuren hun vlag boven Debaltseve te hijsen, zei de Oekraïense onderminister van defensie Petro Meched.

Volgens de Oekraïense overheid zijn er sinds donderdag zeker elf Oekraïnse militairen omgekomen. Ook raakten circa veertig militairen gewond in confrontaties met de rebellen. 

Omsingeld

De Oekraïense strijdkrachten in Debaltseve zijn vrijwel omsingeld. Oekraïne wil de stad boven alles in handen houden. In afspraken uit september is ook opgenomen dat Debaltseve aan de Oekraïense zijde van de scheidslijn blijft. 

In het zuidoosten van Oekraïne kon het leger wel enkele succesjes overleggen. Daar werd een handvol dorpen heroverd op de rebellen.

VS

Volgens de VS vervoert Rusland ondanks het akkoord van Minsk nog altijd zwaar wapentuig naar Oost-Oekraïne. Dat meldt persbureau AFP vrijdagavond. 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne 

Achtergrond: Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen?

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie