Felle strijd voor bestand Oekraïne van kracht wordt

De strijd in het oosten van Oekraïne is vrijdag ondanks het sluiten van een vredesakkoord een dag eerder in alle hevigheid voortgezet. 

De strategisch gelegen stad Debaltseve werd vrijwel onafgebroken onder vuur genomen, zeggen bronnen bij het Oekraïnse leger. 

In de nacht van zaterdag op zondag wordt een nieuwe wapenstilstand van kracht. Zwaar wapentuig moet dan zijn teruggetrokken tot achter een afgesproken scheidslijn.

De separatisten hebben opdracht gekregen nog voor deze deadline hun vlag boven Debaltseve te hijsen, zei de Oekraïense onderminister van defensie Petro Meched.

De stad biedt de mogelijkheid tot een landverbinding van Rusland naar het schiereiland de Krim. Ook de havenstad Marioepol zou voor zondag in handen moeten zijn van de rebellen.

Volgens de Oekraïense overheid zijn er sinds gisteren zeker elf Oekraïnse militairen omgekomen. Ook raakten circa veertig militairen gewond in confrontaties met de rebellen.

Omsingeld

De Oekraïense strijdkrachten in Debaltseve zijn vrijwel omsingeld. Oekraïne wil de stad boven alles in handen houden. In afspraken uit september is ook opgenomen dat Debaltseve aan de Oekraïense zijde van de scheidslijn blijft. 

In het zuidoosten van Oekraïne kon het leger wel enkele succesjes overleggen. Daar werd een handvol dorpen heroverd op de rebellen.

Donetsk

Verslaggevers van de BBC en een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) lieten weten dat ook in de steden Donetsk en Loehansk wordt gevochten. 

De zegsman van de OVSE sprak over verplaatsingen van militaire wagens en andere voertuigen zonder kentekens in Oost-Oekraïne. De Oekraïense autoriteiten meldden dat twee burgers vrijdag zijn gedood door een aanval van de opstandelingen op een plaatsje in de buurt van Loehansk. Ook zouden zes mensen gewond zijn geraakt.

Buffer

Zodra de wapenstilstand van kracht is, moet vanaf maandag een bufferzone worden gecreëerd tussen de strijdende partijen. Afhankelijk van het kaliber worden wapens teruggetrokken tot hooguit enkele tientallen kilometers van de frontlinie. 

Video: Vuurgevecht in Donetsk

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne 

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen?

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie