Honderden migranten op Middellandse Zee gered

De Italiaanse kustwacht heeft vrijdag 700 vluchtelingen gered van boten op de Middellandse Zee. Voor de kust van Libië raakten vrijdag zeker drie boten in problemen. 

Een rubberboot kapseisde. Een Maltees vrachtschip zette op verzoek van de kustwacht koers richting een van de boten, de andere twee kregen bijstand van een ander vrachtschip en een kustwachtvaartuig, meldde een woordvoerder van de kustwacht.

Alle geredde migranten lijken volgens de woordvoerder in goede gezondheid te verkeren. De kustwacht werd via een satelliettelefoon gealarmeerd over de toestand van de vaartuigjes, waaronder een rubberboot.

De weersomstandigheden in het gebied zijn enigszins verbeterd na maandag waardoor meer scheepjes met vluchtelingen de oversteek wagen.

Gammele bootjes

Begin deze week kwamen zeker driehonderd mensen om die in gammele bootjes Europa probeerden te bereiken.

Door de chaos in Libië na de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 hebben mensensmokkelaars in het Noord-Afrikaanse land vrij spel.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat vorig jaar zeker 218.000 migranten de Middellandse Zee in vaak gammele boten zijn overgestoken. 3500 mensen hebben de poging om in Europa te komen met de dood moeten bekopen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie