Gevechten in Oost-Oekraïne duren voort

De aangekondigde wapenstilstand van komend weekend heeft nog niet voor minder geweld gezorgd in Oekraïne. 8 Oekraïense militairen kwamen de afgelopen 24 uur om.

Dat heeft de Oekraïense overheid vrijdag gemeld.

Bovendien raakten nog eens 34 soldaten gewond in de strijd rond het strategisch gelegen spoorknooppunt Debaltseve. Dat is omsingeld door de rebellen, die het willen veroveren.

Volgens Oekraïense media laten de rebellen forse versterkingen aanrukken voor het offensief op het inmiddels vrijwel verlaten stadje.

Verslaggevers van de BBC laten weten dat ook in de steden Donetsk en Loehansk wordt gevochten. De Oekraïense autoriteiten meldden dat twee burgers vrijdag zijn gedood door een aanval van de opstandelingen op een plaatsje in de buurt van de stad Loehansk. Ook zouden zes mensen gewond zijn geraakt.

Video: Vuurgevecht in Donetsk

Akkoord

Donderdag werd in Minsk een akkoord gesloten over een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne. Het Kremlin liet vrijdag weten dat het verwacht dat alle punten van dat akkoord zullen worden nageleefd. De wapens zouden met ingang van zondag (lokale tijd) moeten zwijgen.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie