Na de radicaalislamitische aanslagen in Parijs gaat de Europese Unie de strijd tegen terrorisme opvoeren.

Zo komen er strengere controles aan Europese grenzen om terroristen te onderscheppen en wordt er meer gedaan om radicalisering van moslims te voorkomen.

Dat hebben de leiders van de Europese Unie donderdag besloten op hun top in Brussel. De EU-leiders gaven de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, opdracht met voorstellen te komen voor een betere bewaking van de grenzen.

De maatregel is bedoeld voor de zogenoemde Schengenzone met Nederland en 25 andere Europese landen. Zij houden onderling geen permanente pascontroles.

Buitengrenzen

De staatshoofden en regeringsleiders willen vooral de controles aan de buitengrenzen van de Schengenzone versterken en moderniseren. Zij pleiten voor systematische en gecoördineerde checks van personen die een gevaar kunnen vormen.

De EU-leiders willen daarom ''dringend'' een zogenoemd Passagiersnamen Register (PNR). Daarin moeten de data van burgers wel ''solide'' worden beschermd, stellen ze.

Het Europees Parlement hield PNR jarenlang tegen uit vrees voor de privacy van burgers. Het parlement bood deze week echter een opening. Daardoor is de kans gestegen dat er een PNR komt.