Europese sancties gaan door ondanks akkoord Oekraïne

De Europese Unie komt maandag met extra sancties in verband met de crisis in Oekraïne, ondanks een nieuw staakt-het-vuren.

De EU had kunnen afzien van de stap, maar de Europese leiders hebben donderdag op hun top in Brussel niets ondernomen om de uitbreiding van de strafmaatregelen tegen te houden.

Daardoor gaat de uitbreiding van de zogenoemde zwarte lijst gewoon door. Op die lijst staan Russen en pro-Russische Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

De EU plaatst negentien personen en negen instellingen op de lijst. Zij kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en mogen ook de unie niet in.

Bloedbad

Het besluit tot de uitbreiding was maandag genomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Maar zij besloten de extra sancties niet direct in te laten gaan, om vredesbesprekingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een kans te geven. Het overleg leidde tot het staakt-het-vuren.

De extra sancties kwamen er na een bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol. De aanval wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.

Op de lijst staan al 132 personen en 28 bedrijven en instanties.

Premier Mark Rutte zei dat er tijdens de top niet is gesproken over aanvullende sancties. Maar als het Minsk-akkoord niet wordt nageleefd, dan staat de EU klaar dit te doen. Over het mogelijk opheffen van de restricties tegen de rebellen of Rusland kan pas "over weken, maanden" worden gesproken als de situatie echt is genormaliseerd.

Belangrijkste besluiten in akkoord staakt-het-vuren Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie