VN dreigt met nieuwe sancties tegen Sudan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dreigt meer sancties in te stellen tegen Sudan als er geen einde komt aan het geweld in de regio Darfur.

Dat staat in een resolutie die donderdag unaniem is aangenomen door de Veiligheidsraad.

Sudanese ambtenaren die niets doen om het conflict op te lossen en gewapende groepen die burgers en vredesmilitairen in Darfur aanvallen, kunnen op strafmaatregelen rekenen als er niets aan de situatie verandert.

Met de resolutie verlengt de Veiligheidsraad ook het mandaat van de commissie die al toeziet op de invoering van de sancties tot maart 2016.

De Veiligheidsraad benadrukt in de resolutie dat "het conflict in Darfur niet op militaire wijze kan worden opgelost en dat een duurzame oplossing alleen tot stand kan komen door middel van het politieke proces".

Diverse rebellengroepen in Darfur hebben eerder al vredesovereenkomsten gesloten met de regering. De twee grootste bewegingen zetten hun strijd echter nog altijd voort.

Discriminatie

Darfur wordt al sinds 2003 geteisterd door geweld, toen rebellen de strijd aanbonden met de regering. De opstandelingen betichten het centrale gezag van discriminatie en verwaarlozing.

De VN schatten dat het conflict al aan zo'n driehonderdduizend mensen het leven heeft gekost. Daarnaast zijn 2,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie