De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag alle handel verboden in antiquiteiten uit Syrië.

De raad dreigt verder met sancties voor iedereen die olie koopt van de terreurbeweging Islamitische Staat, het al-Nusra Front en aanverwante organisaties.

Landen moeten voorts stoppen met het betalen van losgeld voor gijzelaars. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de inkomstenstroom van IS wordt afgeknepen.

Om de maatregelen kracht te kunnen bijzetten, stelt de raad economische sancties in het vooruitzicht voor overtreders. De vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden unaniem in met het Russische voorstel. Mogelijk militair ingrijpen staat niet in de tekst van de resolutie.

Video: Veiligheidsraad verbiedt handel Syrische antiquiteiten

Bruutheid

De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Samantha Power, beklaagde zich er donderdag over dat de raad geen overeenstemming kan bereiken over hoe de vier jaar durende burgeroorlog in Syrië kan worden beëindigd.

''Net als het veroordelen van het monsterlijke optreden van IS moeten we ook doorgaan met het veroordelen van de bruutheid van het Syrische regime dat zijn legitimiteit allang verloren heeft". Ze verwierp de suggestie dat de VS nauw met Damascus moet samenwerken in de strijd tegen de gewelddadige extremisten.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS