Twaalf strijders van de Taliban zijn in Pakistan gearresteerd in verband met de dodelijke aanval op een school vorig jaar. Dat heeft een woordvoerder van het Pakistaanse leger donderdag gezegd.

Negen andere Taliban die tot dezelfde cel behoorden, zijn gedood. Aangenomen wordt dat de cel in totaal uit 27 leden bestond. 

De aanval op de legerschool in Peshawar op 16 december was de dodelijkste ooit in Pakistan. Extremisten vermomd als militairen doodden 145 mensen. De meeste slachtoffers waren kinderen. 

De woordvoerder bedankte buurland Afghanistan, dat nauw met Pakistan heeft samengewerkt bij het opsporen van de daders. Zes verdachten werden in Afghanistan opgepakt, op basis van tips van de Pakistaanse inlichtingendiensten. "We zijn de Afghaanse regering dankbaar", aldus de woordvoerder. "We werken steeds meer samen." 

Mullah Fazlullah

Pakistan hoopt dat Afghanistan ook kan helpen bij het achterhalen van Taliban-commandant Mullah Fazlullah, van wie wordt aangenomen dat hij zich schuilhoudt in Afghanistan. Twee van de gearresteerde militanten hebben gezegd dat Fazlullah de aanval plande.

De daders werden getraind in het wetteloze stammengebied in het noordwesten van Pakistan. De autoriteiten hebben ook de identiteit van een imam achterhaald die de daders de avond voor de aanval onderdak bood. 

Offensief

Pakistan begon vorig jaar aan een offensief in het stammengebied Noord-Waziristan. Volgens de woordvoerder verloopt de strijd voorspoedig en zijn de extremisten in het nauw gedreven.

Maar de internationale gemeenschap moet meer doen om te helpen bij de strijd, aldus de zegsman. "Ik wil zeggen dat dit het moment is voor de wereld om meer voor Pakistan te doen."