'47 mensen in Burundi buitengerechtelijk geëxecuteerd'

De regering in het Afrikaanse land Burundi moet een onafhankelijk onderzoek laten instellen naar de buitengerechtelijke executie van zeker 47 mensen tussen 30 december en 3 januari. 

Dat bepleit de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Nederland moet de regering onder druk zetten om het onderzoek in te stellen, meent de mensenrechtenorganisatie. Den Haag geeft in een periode van drie jaar ongeveer 30 miljoen euro aan het Afrikaanse land. Het meeste geld gaat naar de politie, aldus HRW.

Volgens de mensenrechtenorganisatie werden de 47 geëxecuteerd na gevechten tussen agenten en militairen enerzijds en een gewapende groep in de plaats Rwesero in de provincie Cibitoke in het noordwesten van het Afrikaanse land. Nadat er vier of vijf dagen was gevochten, gaven vele leden van de gewapende groep zich over.

De meesten van hen werden buitengerechtelijk gedood. Vertegenwoordigers van Human Rights Watch reisden in januari zes keer naar Cibitoke en spraken meer dan vijftig mensen, onder wie 32 getuigen van de executies.

"Het lijkt erop dat leden van het leger en de politie niet van plan waren de mannen die zich overgaven te arresteren, want zij werden in plaats daarvan doodgeschoten", aldus Daniel Bekele, Afrika-coördinator bij HRW.

De Nederlandse ambassadeur in Burundi, Jolke Oppewal, laat weten dat Nederland de regering van Burundi vraagt om "gedegen onderzoek te doen naar misdragingen" van het leger de politie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie