Nederlandse ambassade in Jemen gaat tijdelijk dicht vanwege onrust

De Nederlandse ambassade in Jemen gaat tijdelijk dicht uit veiligheidsoverwegingen. 

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De medewerkers van de ambassade hebben het land inmiddels verlaten. 

Woensdag besloten Groot-Brittannië en Frankrijk hun ambassade in Jemen al te sluiten. Beide landen roepen hun burgers op het land te verlaten. Ook de VS besloot dinsdag de ambassade in Jemen te sluiten.

"De situatie in Jemen is op dit moment onvoorspelbaar", aldus Koenders. "Aanhoudende politieke spanningen en het risico van opnieuw oplaaiend geweld hebben mij tot het besluit gebracht de ambassade in Sana'a tijdelijk te sluiten. Ik betreur deze stap nu te moeten zetten. Nederland en Jemen onderhouden al vele jaren goede relaties, maar mijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze mensen op de post geeft hier de doorslag."

Koenders: "Het is onmogelijk op dit moment te zeggen hoe lang deze situatie zal duren. We willen zo spoedig mogelijk terugkeren naar Jemen. Ik hoop dat de situatie in Jemen snel stabiliseert."

Nederlanders

In Jemen zitten momenteel 25 Nederlanders die zich hadden geregistreerd bij de ambassade. Die hadden al het dringende advies gekregen het land te verlaten. Maar tot nu toe zijn ze gebleven.

"Nu de politieke en veiligheidssituatie in Jemen nog onzekerder wordt, is het des te meer van belang dat Nederlanders zo spoedig mogelijk het land verlaten'', zegt Koenders. Het is volgens hem onzeker of het vliegveld open blijft en of het later nog mogelijk is uit Jemen te vertrekken.

Op de Nederlandse ambassade werkten de laatste tijd acht Nederlanders. Zes van hen waren eerder deze week al teruggehaald, de laatste twee zijn donderdag vertrokken.

Autonomie

Onder druk van de Houthi-rebellen stapten op 22 januari de president, de premier en het gehele kabinet van Jemen op. De militanten willen meer autonomie in het noorden, het gebied dat ze eeuwenlang hebben geregeerd. Ook willen ze hun tradities en culturele gebruiken verdedigen. 

De Houthi's zijn anti-westers. Ook zijn ze in conflict met al-Qaeda, dat in het zuiden van het land actief is. Jemen geldt als kweekvijver voor terroristen. 

Dit moet u weten om de situatie in Jemen te begrijpen

Lees meer over:
Tip de redactie