Na urenlang onderhandelen hebben de presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. 

Dit zijn de belangrijkste besluiten van de besprekingen.

1. Een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren, dat zaterdagavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) ingaat.

2. Terugtrekking van alle zware wapens van zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische separatisten. Er komt een bufferzone van zeker vijftig kilometer voor artilleriesystemen van honderd millimeter of meer, van zeventig kilometer voor meervoudige raketsystemen en van 140 kilometer voor de zwaarste raketsystemen, zoals de Tornado's.

3. Een effectief toezicht op het staakt-het-vuren en de terugtrekking van zware wapens. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voert dat vanaf de eerste dag van het bestand uit.

4. Vanaf de eerste dag dat de zware wapens worden teruggetrokken, begint een dialoog over het houden van lokale verkiezingen. Voor speciale delen van Donetsk en Loehansk geldt de Oekraïense wet voor tijdelijk zelfbestuur.

5. Mensen die betrokken waren bij 'gebeurtenissen' in Donetsk en Loehansk, worden niet vervolgd. Ze hebben recht op amnestie.

6. Alle gijzelaars en mensen die in strijd met de wet zijn opgepakt, worden vrijgelaten.

7. Armen en andere behoeftigen hebben veilig toegang tot humanitaire hulp. Die hulp wordt onder internationaal toezicht veilig opgeslagen en verdeeld.

8. Volledig herstel van de sociale en economische banden met de regio's waar is gevochten. Het gaat hier onder meer om de uitbetaling van pensioenen. De Oekraïense banken zullen hun diensten in die regio's hervatten.

9. De Oekraïense regering krijgt de controle terug over de grenzen in het conflictgebied. Dat begint op de eerste dag na de lokale verkiezingen. Eind dit jaar moet daarover een regeling zijn getroffen.

10. De terugtrekking van alle buitenlandse gewapende eenheden, wapens en huursoldaten van het Oekraïense grondgebied. De OVSE houdt hier toezicht op.

11. Hervorming van de grondwet van Oekraïne. Eind dit jaar moet een nieuwe grondwet van het land aanvaard zijn. Een belangrijk element daarin is de decentralisatie van het land en de invoering van wetten die de speciale status van de regio's Donetsk en Loehansk garanderen.