Overlevenden van de ramp met het cruiseschip Costa Concordia hebben met gemengde gevoelens gereageerd op de gevangenisstraf die de rechtbank in Grosseto woensdag aan kapitein Francesco Schettino heeft opgelegd.

Sommige nabestaanden van de 32 doden vinden de straf te licht. Velen stuit het tegen de borst dat Schettino het hoger beroep, dat hij tegen het vonnis heeft aangetekend, in vrijheid mag afwachten. Er is volgens justitie geen gevaar dat hij het land uit vlucht.

De rechtbank veroordeelde Schettino (54) tot zestien jaar en een maand gevangenisstraf. 'Kapitein lafaard', zoals hij in de volksmond is gaan heten, kreeg de straf voor het veroorzaken van de schipbreuk in januari 2012 bij het eilandje Giglio, voor doodslag en voor het verlaten van het schip voordat alle opvarenden van boord waren.

Het hoger beroep zal dienen voor het hof van beroep in Florence, de hoofdstad van de regio Toscane. Het kan enkele jaren duren voordat dat dient. Schettino zei dat hij zich zal blijven verzetten tegen de beschuldiging dat hij het cruiseschip in de steek heeft gelaten. Hij houdt vol dat hij toevallig in een reddingboot terecht is gekomen.

Opgelucht

Giovanni Girolamo, die zijn zoon door de ramp verloor, vindt de 16 jaar voor 32 slachtoffers "helemaal niets". "Zes maanden straf voor elke dode, maar voor de families is het niet zestien jaar maar voor altijd." Een andere nabestaande zei opgelucht te zijn, omdat er nu een vonnis ligt.

De officier van justitie had 26 jaar celstraf geëist. "Schettino komt er met zestien jaar van af. Zestien in plaats van 26 jaar. Vrijheid in plaats van gevangenisstraf", schrijft de krant Il Tirreno.