Twee journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn vrijgelaten, na ruim een jaar vast te hebben gezeten in de Egyptische gevangenis. Wel moeten ze op 23 februari opnieuw verschijnen voor de rechtbank. 

Dat gebeurde na een uitspraak van een rechtbank in Caïro. Dat melden buitenlandse media, waaronder persbureau Reuters

In 2014 werden drie journalisten veroordeeld tot zeven en drie jaar cel voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de Moslimbroederschap. 

Het Egyptische Hof van Cassatie vernietigde deze veroordeling, waardoor het proces over moet. De rechtbank besloot donderdag dat twee journalisten hun rechtszaak in vrijheid mogen afwachten.

De Egyptische Mohamed Fahmy is vrijgelaten op borgtocht. Baher Mohamed kon zonder borgtocht de gevangenis verlaten. De andere journalist, de Australiër Peter Greste, werd vorig weekend al op een vliegtuig naar Australië gezet.

In de zaak was ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes tot tien jaar cel veroordeeld, maar zij had het land toen al verlaten.

'Kleine stap'

Een woordvoerder van al-Jazeera noemt de ontwikkeling "een kleine stap in de goede richting": "Dit stelt Baher en Mohamed in de gelegenheid om tijd te spenderen met hun gezinnen, nadat zij 411 dagen zonder elkaar hebben geleefd. De aandacht blijft uitgaan naar een correcte uitspraak bij de volgende zitting, die moet inhouden dat deze absurde zaak wordt verworpen en dat deze twee geweldige journalisten onvoorwaardelijk vrij worden gelaten."