De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het donderdagochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. 

Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend.

Het bestand in Oekraïne gaat in de nacht van zaterdag op zondag klokslag middernacht (plaatselijke tijd) in. Dat is 23.00 uur Nederlandse tijd

De Franse president François Hollande bevestigde dat er ''globale overeenstemming'' over een staakt-het-vuren en een regeling voor het conflict in Oost-Oekraïne is.

Er zijn verder afspraken gemaakt over het terugtrekken van zware wapens en de vrijlating van alle gevangenen die de strijdende partijen in het oosten van Oekraïne hebben gemaakt.

Poetin

President Vladimir Poetin was de eerste van de vier politiek leiders die zich over het akkoord uitsprak. Na ruim veertien uur praten, maakte hij bekend dat er overeenstemming was bereikt.

Later verklaarden Hollande en Merkel dat er nog ''veel werk'' te doen is.

''Er is echter een reële kans op een verbetering van de dingen'', zei Merkel. ''Wij hebben hoop - wij hebben weliswaar niet alles bereikt, maar wij hebben een heel serieuze hoop voor Oekraïne en daarmee voor Europa'', zei de bondskanselier.

De Oekraïense president Petro Porosjenko, die eerder de opstelling van Rusland ''onacceptabel'' had genoemd, verklaarde dat zijn land binnen twee dagen na het ingaan van het bestand de zware wapens uit het strijdgebied rond Loehansk en Donetsk weghaalt. Oekraïne wil voor het eind van dit jaar de controle hebben over de grens met Rusland.

Video: Akkoord over Oost-Oekraïne

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is ''voorzichtig positief'' over het gesloten akkoord. ''Ik heb het akkoord nog niet in detail gezien. Ik ben heel voorzichtig positief. Positief omdat het gaat over een staakt-het-vuren en het hangt ervan af hoe dat in elkaar zit", zegt Koenders.

De details zijn volgens de bewindsman erg belangrijk voor het in stand houden van het akkoord. "Wel is het goed dat er overeenstemming lijkt te zijn over een aantal principiële punten. Het gaat nu om de uitvoering'', aldus Koenders.

Premier Mark Rutte noemt de afspraken een "eerste belangrijke stap". Dat zei hij donderdag in Brussel waar hij zal deelnemen aan de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden. De crisis in Oekraïne is een van de thema's op die top.

Rutte vindt het nog te vroeg om Europese sancties te gaan afzwakken of in te trekken. "Dit lijkt een eerste belangrijke stap. We moeten alles eerst bezien. Veel zal afhangen van de vervolgstappen en het uitvoeren van deze afspraken. Eerst kijken of iedereen zich houdt aan de afspraken."

Video: Reactie Koenders

Steinmeier

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, tempert het enthousiasme over het akkoord. ''Voor sommigen zal dit niet voldoende zijn. Ook wij hadden graag meer gewenst. Maar dit is waarover de presidenten van Oekraïne en Rusland het vannacht eens konden worden '', zei hij na de urenlange onderhandelingen.

Steinmeier zei dat er geen allesomvattende oplossing voor het conflict in het oosten van Oekraïne is bereikt ''en al helemaal geen doorbraak''.

Separatisten

Volgens Hollande hebben de leiders van de pro-Russische separatisten ook ingestemd met het akkoord. Eerder donderdagochtend meldde het Russische persbureau Tass dat de rebellen weigerden het voorstel te ondertekenen. Zij leken daarmee de overeenkomst te dwarsbomen.

Het is onduidelijk wat er is afgesproken over de stad Debaltseve. Volgens persbureau AP beschouwen de separatisten Debaltseve als een verloren zaak voor het Oekraïense leger. Ze eisen daarom overgave. Oekraïne spreekt de door de separatisten geschetste situatie tegen en weigert de stad op te geven. Poetin dringt bij beide strijdende partijen aan op terughoudendheid.

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten zijn de afgelopen maanden vaker tot een akkoord gekomen over een tijdelijke wapenstilstand. Steeds werd dat akkoord door beide partijen geschonden.

De onderhandelingen over een akkoord in Oekraïne verliepen zeer stroef. Tijdens een korte onderbreking na urenlang praten, meldde Porosjenko dat er ''nog geen goed nieuws'' te melden was over de onderhandelingen, maar wel dat er nog steeds ''hoop'' was.

Tanks

Volgens Kiev zijn tijdens de vredesonderhandelingen in Minsk vijftig tanks vanuit Rusland Oekraïne binnengereden. Dat meldt AFP donderdagmiddag. 

Volgens het Oekraïense leger ging het om vijftig tanks, veertig lanceerinstallaties voor raketten en veertig pantserwagens. Het materieel zou bij de plaats Izvaryne in de nachtelijke uren de grens over zijn gebracht.

Belangrijkste besluiten in akkoord staakt-het-vuren Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne