Het topoverleg in Minsk tussen de vier politieke leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne zou tot een akkoord hebben geleid over de crisis in Oekraïne. Maar de Oekraïense president Petro Porosjenko noemt de opstelling van Rusland "onacceptabel".

Dat meldt persbureau Reuters donderdagochtend.

De vier partijen zouden na een korte onderbreking inmiddels weer met elkaar aan tafel zitten. Het NRC Handelsblad meldt dat  Poetin op het punt staat een persconferentie te geven.

Het Duitse persbureau DPA meldde eerder op donderdag dat er een document met twaalf tot dertien punten op tafel ligt, dat alleen nog door de pro-Russische separatisten en de contactgroep moet worden goedgekeurd. 

Volgens het Russische persbureau TASS weigeren twee leiders van de separatisten echter het akkoord te ondertekenen. De separatisten zouden eisen dat Oekraïne zich terugtrekt uit de stad Debaltseve. Een strategisch belangrijke plek in het oosten van het land waar al geruime tijd wordt gevochten.

AFP meldt dat Porosjenko tijdens een pauze zou hebben gezegd dat sommige Russische eisen voor hem onacceptabel zijn. Volgens de Oekraïense president was er ''nog geen goed nieuws'' te melden over de onderhandelingen, maar wel dat er nog steeds ''hoop'' is. "We blijven in gesprek, maar de sitiuatie is erg lastig", aldus Prosjenko. "Angela Merkel en President François Hollande helpen ons [Oekraïne red.], maar voor nu blijft het een moeilijk verhaal." 

Voorbereidingen

In het gebouw waar Merkel, Hollande, Poetin en Porosjenko de hele nacht hebben onderhandeld, werden donderdagochtend in een zaal voorbereidingen getroffen voor ondertekening van het akkoord door de vier leiders. Maar het is nu onduidelijk of dat wel gaat gebeuren.

In de overeenkomst zou staan dat binnen twee dagen een wapenstilstand van kracht wordt in het oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten met elkaar vechten.

Verder zouden er afspraken instaan over het terugtrekken van zware wapens en het instellen van een gedemilitariseerde zone. Ook zouden afspraken zijn gemaakt over de status van de regio Donbass.

Hele nacht

Het overleg heeft de hele nacht geduurd. Met name Poetin zou zich ''dwars'' hebben opgesteld waardoor het overleg langer duurde.

Inzet

De inzet van de contactgroep voor Oekraïne, waarin Rusland, Oekraïne en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) samenwerken, was onder meer een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne.

Ook zouden de regeringsleiders een verklaring willen ondertekenen waarin het behoud van Oekraïne als één land en de soevereiniteit van het Oost-Europese land centraal staan.

Daartoe werd vorig jaar september eveneens in Minsk besloten. Ook de pro-Russische separatisten stemden toen met dat bestand in.

Geweld

Woensdag was het geweld weer aan de orde van de dag. Het leger van Oekraïne meldde dat negentien soldaten zouden zijn gedood door de pro-Russische rebellen.

Dit zou zijn gebeurd bij een aanval in de buurt van Debaltseve, tussen Loehansk en Donetsk.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne