'Overleg Oekraïne nog steeds bezig'

Het topoverleg in Minsk tussen de vier politieke leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne is al de hele nacht bezig. 

Bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko zijn bijeen om tot een akkoord te komen over de oorlogssituatie in Oost-Oekraïne.

Het doel is volgens een medewerker van Porosjenko, Valeriy Chaly, om tot een overeenkomst voor een staakt-het-vuren te komen. ''Eerder zouden we hier niet weg moeten gaan."

De politiek leiders kwamen aan het begin van de avond bijeen in de Wit-Russische hoofdstad en aan het begin van de morgen was er nog geen zicht op een akkoord. Tot dusverre hebben ze zich in stilzwijgen gehuld.

Na eerste, positieve tekenen, zijn de gesprekken uiteindelijk toch vastgelopen. Met name Poetin zou zich ''dwars'' hebben opgesteld. ''Er wordt een zenuwenoorlog gevoerd. Slaap is voor zwakkelingen nu", aldus Chaly.

Verklaring

Volgens een bron binnen de Oekraïense delegatie willen de leiders een verklaring ondertekenen waarin het behoud van Oekraïne als één land en de soevereiniteit van het Oost-Europese land centraal staat.

De contactgroep voor Oekraïne, waarin Rusland, Oekraïne en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) samenwerken, bereidt volgens de zegsman een apart document voor waarin alle partijen beloven zich te houden aan het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne.

Daartoe werd vorig jaar september eveneens in Minsk besloten. Ook de pro-Russische separatisten stemden toen met dat bestand in.

Geweld

Woensdag was het geweld weer aan de orde van de dag. Het leger van Oekraïne meldde dat negentien soldaten zouden zijn gedood door de pro-Russische rebellen.

Dit zou zijn gebeurd bij een aanval in de buurt van Debaltseve, tussen Loehansk en Donetsk.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie