Ontvoerde Nederlander in Colombia weer vrij

Een Nederlander die in januari werd gekidnapt in Colombia, is woensdag weer vrijgelaten. 

De rebellen van de marxistische ELN lieten hem volgens Colombiaanse media gaan. Dat zou het Internationale Comité van het Rode Kruis hebben laten weten.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is ''verheugd en opgelucht" over het nieuws. Volgens het ministerie vond de vrijlating van de 52-jarige Nederlander plaats na intensieve inspanningen vanuit Nederland en de Nederlandse ambassade in Bogota.

''Mijn dank gaat uit naar de Colombiaanse autoriteiten en het Internationale Rode Kruis voor hun inzet en samenwerking met Nederland in deze zaak", aldus minister Koenders. De man maakt het naar omstandigheden goed. Zijn familie in Nederland is geïnformeerd.

Overdracht

Wat de man in Colombia deed, is niet bekendgemaakt. De man is door de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) overgedragen aan het Rode Kruis en mensen van de katholieke kerk in een afgelegen gebied in de provincie Norte de Santander.

Sinds 1994 heeft het Internationale Rode Kruis al ongeveer 1500 mensen uit allerlei landen door onderhandelingen vrij weten te krijgen.

Rebellenbeweging

De ELN is na de FARC de grootste rebellenbeweging in Colombia. De groep staat bekend om de strijd tegen de regering en ontvoeringen van burgers om zo losgeld te krijgen. De beweging wordt door de Europese Unie gezien als een terreurgroep.

Woensdag nog kidnapte de ELN opnieuw twee mensen bij een wegversperring in het departement Chocó.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie