Poetin, Hollande, Porosjenko en Merkel in Minsk voor overleg Oekraïnee

De top over de strijd in het oosten van Oekraïne is woensdagavond in de Wit-Russische hoofdstad Minsk begonnen. De deelnemers zouden spreken over de eenheid van Oekraïne.

President François Hollande van Frankrijk, bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, president Vladimir Poetin van Rusland en de Oekraïense president Petro Porosjenko willen een verklaring ondertekenen waarin het behoud van Oekraïne als één land en de soevereiniteit van het Oost-Europese land centraal staan.

Dat heeft een bron binnen de Oekraïense delegatie gezegd.

De contactgroep voor Oekraïne, waarin Rusland, Oekraïne en de OVSE samenwerken, bereidt volgens de zegsman een apart document voor waarin alle partijen beloven zich te houden aan het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, waartoe vorig jaar september eveneens in Minsk werd besloten.

Ook de pro-Russische separatisten stemden toen met dat bestand in.

Loekasjenko

Vooraf begroette president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland Porosjenko en Poetin afzonderlijk in het Onafhankelijkheidspaleis. Hij overhandigde een boeket bloemen aan Merkel, die hij tegelijk met Hollande verwelkomde.

De vier leiders overleggen eerst met elkaar, waarna de besprekingen verder gaan in aanwezigheid van hun delegaties. 

Op de Russische televisie was te zien dat Porosjenko en Poetin elkaar een hand gaven. Dat meldt AFP.

Video: Topoverleg over Oekraïne begonnen in Minsk

Haastig

De haastig georganiseerde top moet voorkomen dat de strijd tussen de Oekraïense regering van Porosjenko en de pro-Russische rebellen in de oostelijke regio Donbass volkomen uit de hand loopt.

De Europese leiders hopen onder meer dat Poetin bereid is de pro-Russische rebellen tot een bestand te bewegen.

Rebellen

De leiders van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, Alexander Zachartsjenko en Igor Plotnizki, zijn ook naar Minsk vertrokken. Dat zegt een woordvoerder van de rebellen in Donetsk. Hun aanwezigheid is volgens waarnemers een verrassing. De regering in Kiev weigert met hen te onderhandelen.

Maar volgens de rebellenwoordvoerder zijn de twee bereid in Minsk hun handtekening te zetten onder een akkoord als dat wordt bereikt.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie