Obama vraagt Congres om voortzetting van strijd tegen IS goed te keuren

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres formeel om toestemming gevraagd om de militaire operaties tegen IS voort te zetten. 

Dat meldt persbureau AP. In het verzoek benadrukt Obama dat IS "een ernstige bedreiging vormt".

"Het zogenaamde ISIL [Obama gebruikt oorspronkelijke benaming van IS, red.] vormt een bedreiging voor de bevolking en stabiliteit van Irak, Syrië, het Midden-Oosten in bredere zin, en voor de Amerikaanse veiligheid", aldus Obama.

"[IS] vormt een bedreiging voor Amerikaans personeel en faciliteiten in de regio en is verantwoordelijk voor de dood van Amerikaanse staatsburgers James Foley, Steven Sotloff, Abdul-Rahman, Peter Kassig en Kayla Mueller. Als er niets aan wordt gedaan, zal IS een bedreiging vormen die verder reikt dan het Midden-Oosten, onder meer naar Amerika."

Obama vraagt in de brief om toestemming voor een periode van maximaal drie jaar. Het verzoek is niet gericht op "grootschalige vechtmissies" voor de lange termijn, zoals eerdere militiaire operaties in Irak en Afghanistan. Later op woensdag zal Obama zijn verzoek toelichten. 

Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, benadrukt het belang om dit soort belangrijke beslissingen voor te leggen aan het Congres. Dat meldt BNO. "Als het Congres instemt met de voortzetting van de militaire operaties geven we een duidelijk signaal af aan het Amerikaanse volk, onze bondgenoten en onze vijanden", aldus Kerry.

Kerry zegt er vanuit te gaan dat het voorstel wordt aangenomen en onderlinge meningsverschillen tussen Democraten en Republikeinen geen rol zullen spelen in het besluit van het Congres. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, verklaart dat zij goed zullen nadenken over het verzoek van Obama.

De Republikeinen hebben de meerderheid in het Congres dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.  

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck staat volledig achter het voorstel van Obama. Ook hij benadrukt het belang van een volledige instemming door het Congres.

Coalitie

Amerika startte in augustus 2014 met luchtaanvallen op doelen van IS in Irak. Later volgde Syrië. Een internationale coalitie staat Amerika bij in de missie. 

De landen die de terreurgroep bestrijden in Syrië zijn de Verenigde Staten, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein. 

De landen Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de VS werken samen boven Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Lees meer over:
IS

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie