Het leger van de Verenigde Staten gaat Oekraïense militairen trainen. Dit zei de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa, generaal Ben Hodges, woensdag bij een bezoek aan Polen. 

De trainingsmissie begint in maart en wordt uitgevoerd door een bataljon Amerikaanse militairen.

Hodges zei dat de Amerikanen de Oekraïeners gaan trainen in veiligheidstaken, medische taken, verdediging tegen beschietingen en met communicatie in een vijandige omgeving.

Hodges beschuldigde Rusland ervan zich rechtstreeks militair te bemoeien met de strijd om het Oost-Oekraïense Debaltseve. De plaats ligt tussen de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk in. Oekraïense troepen zijn er omsingeld door de rebellen die steun uit Rusland hebben.

Oplossing

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk spreken wereldleiders woensdagmiddag over een oplossing voor de situatie in Oost-Oekraïne. De Oekraïense president praat met zijn Russische collega Vladimir Poetin, het Franse staatshoofd François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

Ondertussen gaan de gevechten in Oost-Oekraïne gewoon door. Bij een explosie in Donetsk zijn woensdag mogelijk zes doden gevallen. Autoriteiten in Kiev maken bovendien melding van 19 gedode en 78 gewonde soldaten in de afgelopen 24 uur in de omgeving van Debaltseve, waar regeringstroepen omsingeld zijn.

Video: Explosief raakt busstation Donetsk

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne