VN-gezant beschuldigt alle partijen Libië van schenden mensenrechten

Alle strijdende partijen in Libië hebben de mensenrechten geschonden. Dat heeft mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Zeid Raad al-Hussein woensdag gezegd.

Alle partijen voerden dodelijke aanslagen uit op burgers en mensen werden standrechtelijk geëxecuteerd, ontvoerd en gemarteld. 

Zeid schrijft in een rapport voor de Algemene Vergadering van de VN dat Libië kampt met de ernstigste politieke crisis en escalatie van geweld sinds wijlen dictator Moammar Gadhafi in 2011 werd afgezet.

Het land is nu verdeeld onder twee wedijverende regeringen. Een regering is internationaal erkend, de andere wordt gesteund door islamistische milities. Beide regeringen beweren de enige echte regering van Libië te zijn. Ondertussen "oefenen machtige gewapende groepen het gezag op de grond uit en begaan ze straffeloos mensenrechtenschendingen". 

Zeid zei voorts dat het rechtssysteem in het land voortdurend onder vuur ligt en niet functioneert in Tripoli, Benghazi en andere delen van het land. "Leiders of leden van gewapende groepen zijn vooralsnog niet vervolgd, ondanks de ernstige en voortdurende mensenrechtenschendingen die ze pleegden", aldus Zeid.

Groepen, zoals een raad van dorpsoudsten, nemen steeds vaker de plaats in van rechtbanken waardoor "het rechtssysteem verder wordt ondermijnd".

Lees meer over:
Tip de redactie