Wereldleiders nemen afscheid van Duitse oud-president Von Weizsäcker

(Oud-)politici en leden van het koninklijk huis bezoeken woensdag de rouwdienst voor de Duitse oud-president Richard Von Weizsäcker die op 31 januari overleed. 

Namens Nederland zijn Prinses Beatrix en oud-premier Ruud Lubbers aanwezig. Ze hadden allebei een goede relatie met Von Weizsäcker.

De dienst vindt plaats in de Berliner Dom in het centrum van Berlijn. 1.400 mensen uit binnen- en buitenland zijn voor de dienst uitgenodigd, waarna de oud-president in familiekring wordt begraven.

Onder de aanwezigen waren onder meer bondskanselier Angela Merkel, de oud-presidenten Horst Köhler en Christian Wulff en de Poolse oud-president Lech Walesa.

President Joachim Gauck en andere leidende Duitse politici noemden hem een groot staatsman, die de wereld weer vertrouwen in Duitsland gaf.

Video: Afscheid Von Weizsäcker

Verzoener

De christendemocraat Von Weizsäcker was president van 1984 tot en met 1994. Daarvoor was hij enkele jaren burgemeester van het toenmalige West-Berlijn. Von Weizsäcker gold als verzoener.

Hij maakte in 1985, bij de herdenking van veertig jaar einde van de Tweede Wereldoorlog, grote indruk met een rede in de Bondsdag.

Daarin stelde hij dat de capitulatie van Hitler-Duitsland op 8 mei 1945 ook door de Duitsers zelf als bevrijding moet worden beschouwd. Zij werden bevrijd van de ''mensenverachtende'' nationaalsocialistische tirannie. De Duitsers zouden volgens Von Weizsäcker nooit moeten vergeten dat het einde van de oorlog de kans op een nieuw begin bood.

Von Weizsäcker was ook de eerste president van het herenigde Duitsland, dat in oktober 1990 tot stand kwam.

[[slideshow:Rouwdienst voor Duitse oud-president Richard Von Weizsäcker ]]

Afgesloten

Na de rouwdienst was er een militaire ceremonie voor de Berliner Dom. Von Weizsäcker wordt op het Waldfriedhof in de Berlijnse wijk Dahlem begraven.

Wegens de rouwdienst was een deel van het centrum van de Duitse hoofdstad woensdagochtend en een deel van de middag voor alle verkeer gesloten.

Richard von Weizsäcker: de grote verzoener

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie