Leider Sharia4Belgium veroordeeld tot twaalf jaar cel

De leider van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Ook kreeg hij een boete opgelegd van 5.000 euro.

Volgens de rechter is Belkacem de oprichter en leider van een terroristische groep die jongeren ronselde voor de strijd in Syrië.

De rechter acht Belkacem verantwoordelijk voor de radicalisering van jongeren ''om hen klaar te stomen voor de gewapende strijd waarin geen plaats is voor democratische waarden''. Belkacem zou het martelaarschap constant hebben verheerlijkt. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had Sharia4Belgium maar één doel: het omvergooien van de democratie en het oprichten van een islamitische staat. Met één onbetwiste leider: Belkacem.

Het OM eiste dan ook de maximale celstraf van vijftien jaar. Ook voor andere kopstukken van de organisatie eiste het OM flinke celstraffen. In totaal worden 46 leden van Sharia4Belgium berecht. 

De advocaat van Belkacem bepleitte dat zijn cliënt zich niet schuldig heeft gemaakt aan terrorisme en vrijgesproken zou moeten worden. Volgens de verdediging van Belkacem is Sharia4Belgium geen terroristische organisatie en was Belkacem bovendien niet de leider. Hij wilde alleen provoceren.

Video: Celstraf voor leider Sharia4Belgium

Kroongetuige

Jejoen Bontinck, beklaagde maar ook kroongetuige, kreeg een voorwaardelijke celstraf van veertig maanden en een geldboete. Het OM had vier jaar cel en een boete van 6.000 euro tegen hem geëist.

Volgens de rechter is Bontinck geïndoctrineerd, maar was hij niet gehersenspoeld en dus nog altijd zelf verantwoordelijk voor zijn handelen. Maar de rechter hield wel rekening met het feit dat Bontinck belastende verklaringen had gegeven over andere leden van de groepering en had meegewerkt met justitie.

Andere kopstukken van Sharia4Belgium kregen tien tot vijftien jaar cel opgelegd en fikse boetes. Andere leden, lager in de hiërarchie, werden veroordeeld tot vijf jaar cel en geldboetes.


[[slideshow:Terrorismeproces België]]

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie