De kapitein van de Costa Concordia, Francesco Schettino, is schuldig bevonden aan doodslag en veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar.

Dat heeft de rechtbank in Grosseta woensdag besloten.

Het cruiseschip liep begin 2012 op de klippen van het Italiaanse eilandje Giglio. 32 mensen kwamen om. Schettino wordt nalatigheid verweten. 

Schettino voer met het 290 meter lange schip te dicht langs de rotsen van Giglio, volgens hem om de 4000 opvarenden een beter uitzicht op het eiland te gunnen. Door de botsing stroomde zeewater in het schip, waardoor het langzaam begon te kapseizen. Schettino 'viel' tijdens de ontruiming naar eigen zeggen in een reddingsboot, nog voordat iedereen van boord was. 

Video: Zestien jaar cel voor Schettino

'Geslachtofferd'

De rechtszaak tegen Schettino nam in totaal 18 maanden in beslag. Schettino kon een gevangenisstraf van 26 jaar en 3 maanden krijgen als de rechter hem voor alle aanklachten zou hebben veroordeeld. 

De advocaten van de 54-jarige Schettino wilden juist vrijspraak voor de kapitein, omdat de dood van de 32 opvarenden niet te wijten zou zijn aan zijn gedrag.

In zijn laatste betoog voor de uitspraak op woensdag verklaarde een huilende Schettino dat hij werd ''geslachtofferd voor economische doeleinden. Op 13 januari 2012 ben ik deels gestorven.'' De tranen van Schettino mochten echter niet baten, zo bleek aan het einde van het proces, dat al in juli 2013 begon.

Toscane

Er lopen nog andere zaken omtrent de scheepsramp. Zo wil de overheid van Toscane 30 miljoen euro en het eilandje Giglio 190 miljoen euro schadevergoeding van Costa Cruises, de reder van het rampschip. De meeste schadeclaims van opvarenden zijn al wel afgehandeld, waaronder het merendeel van de claims van de 42 Nederlandse opvarenden.

In juli werd het scheepswrak naar Genua gesleept waar het momenteel wordt ontmanteld.