Afgelopen week zijn op de Middellandse Zee opnieuw boten met vluchtelingen in de problemen gekomen vanwege het slechte weer. Driehonderd opvarenden zijn officieel vermist, er wordt gevreesd dat ze zijn verdronken.

Dat meldt vluchtelingenorganisatie UNHCR woensdag.

Zaterdag vertrokken in totaal vier boten met honderden vluchtelingen aan boord vanuit Libië. Maandag kwamen ze in de problemen door het slechte weer. 119 opvarenden konden worden gered.

Twee boten met 225 mensen aan boord zonken. Negen opvarenden konden door een koopvaardijschip worden gered en werden naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht.  

Een bootje is nog vermist. Een vierde boot kon wel in veiligheid worden gebracht, maar 29 opvarenden waren toen al overleden door onderkoeling. Volgens de Italiaanse kustwacht stonden er golven tot acht meter hoog en lag de temperatuur onder het vriespunt. 

De vluchtelingen waren vooral afkomstig uit Mali en Senegal. De kustwacht onderzoekt of het verhaal van de overlevenden klopt. Het gebied waarin de bootjes zouden zijn vergaan wordt doorzocht, melden Italiaanse media.