Ook Frankrijk en Groot-Brittannië sluiten ambassade in Jemen

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hun ambassade in Jemen uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Beide landen roepen hun burgers op het land te verlaten.

Ook de VS besloot dinsdag de ambassade in Jemen te sluiten.

Hoewel de ambassade is gesloten, blijven er volgens het Witte Huis medewerkers van het ministerie van Defensie in het Arabische land. Zij houden zich bezig met de strijd tegen de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS), die in Jemen actief is.

Voertuigen

De Houthi's, die de dienst uitmaken in het land, maakten woensdag direct gebruik van de nieuwe situatie. Bij het vliegveld van Sanaa confisqueerden ze ongeveer twintig voertuigen, die waren achtergelaten door het Amerikaanse ambassadepersoneel. 

De staf van de ambassade zou wapens en computers in de ambassade hebben vernietigd, voordat zij het pand verlieten.

De Franse ambassade gaat vrijdag dicht. De Britten hebben de ambassade woensdag in de vroege ochtend al gesloten en het personeel geëvacueerd.

"De veiligheidssituatie in Jemen is de afgelopen dagen achteruit gegaan", zei de Britse minister voor het Midden-Oosten Tobias Ellwood. "Spijtig genoeg hebben we moeten vaststellen dat onze ambassadestaf en ons gebouw steeds meer gevaar lopen."

Chaos

De veiligheidssituatie in het land is de afgelopen dagen verslechterd, aldus de departement. Het Arabische land verkeert in chaos. Het parlement is naar huis gestuurd.

Vorige maand traden president Abd-Rabbu Mansour Hadi en de regering van premier Khaled Bahah af, nadat Houthi's, leden van een sjiitische minderheidsgroep in Jemen, het presidentieel paleis hadden bestormd. De Houthi's hadden in september al de hoofdstad Sanaa voor een groot deel ingenomen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Sanaa nog open.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie