Strijd in Oekraïne woedt voort op dag van vredesoverleg

Woensdagmiddag is in de Wit-Russische hoofdstad Minsk vredesoverleg over de strijd in Oost-Oekraïne, maar ondertussen gaan de gevechten nog altijd door. Bij een explosie in Donetsk zijn mogelijk zes doden gevallen.

Autoriteiten in Kiev maken bovendien melding van 19 gedode en 78 gewonde soldaten in de afgelopen 24 uur in de omgeving van Debaltseve, waar regeringstroepen omsingeld zijn.

De Oekraïense president Petro Porosjenko overlegt in Minsk met zijn Russische collega Vladimir Poetin, het Franse staatshoofd François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dit overleg begint naar verwachting niet eerder dan 16.00 uur (Nederlandse tijd).

Eerder woensdag zouden in Donetsk zes mensen zijn omgekomen toen een explosief neerkwam op een busstation. De pro-Russische opstandelingen, die het voor het zeggen hebben in de stad, hebben dat volgens persbureau Interfax bekendgemaakt.

Ooggetuigen meldden eerder nog dat er één persoon zou zijn omgekomen. Acht mensen zouden door het incident gewond zijn geraakt. Het projectiel vloog door het dak van het station. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de beschieting.

Porosjenko

Porosjenko heeft vlak voor zijn vertrek naar het vredesoverleg een demonstratief bezoek gebracht aan het door raketten getroffen Kramatorsk in het oosten van het land.

Door de raketaanvallen op een woonwijk dinsdag verloren daar zeker 15 mensen het leven en raakten 63 mensen gewond.

Het kantoor van de president verspreidde woensdag foto's van zijn bezoek aan gewonden in een ziekenhuis en aan plekken waar raketten zijn neergekomen. ''We zullen de vrede verdedigen, we zullen Kramatorsk verdedigen, we zullen Oekraïne verdedigen'', sprak Porosjenko volgens een verklaring van zijn kantoor.

Principeakkoord

Dinsdag meldde het Russische persbureau Itar-Tass dat vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, Rusland, pro-Russische rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een principeakkoord sloten over een bestand in Oost-Oekraïne.

In aanloop naar de onderhandelingen in Minsk kwam de zogeheten contactgroep bijeen, die bestaat uit de vier partijen. Er zou onder meer zijn besloten zware wapens weg te halen uit de gebieden waar momenteel wordt gevochten.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei maandag al dat er nog "behoorlijk wat problemen" zijn bij de onderhandelingen.

Problemen zijn er vooral op het gebied van de toekomst van Oost-Oekraïne, garanties over de Oekraïens-Russische grens, het neerleggen van de wapens en het ruilen van gevangenen. Fabius zei dat met het overleg een akkoord tot stand moet komen, maar "niet slechts op papier". Het is volgens Fabius 'zeer wel mogelijk' dat Hollande woensdag aanschuift bij het overleg. 

Video: Explosief raakt busstation

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie