'Veel Amerikaanse troepen weg uit ebola-landen'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft besloten om veel van de Amerikaanse troepen die helpen bij de ebolabestrijding in Afrika terug te halen.

Dat meldt AP.

De troepen gaan terug naar Amerika voor het einde van april. Daarna blijven er nog zo'n honderd manschappen over. 

Het Witte Huis zei dinsdag (lokale tijd) dat er al veel vooruitgang is geboekt in de strijd tegen het zeer besmettelijk virus. Waar in oktober nog wekelijks duizend mensen ziek werden, zijn dat er nu nog maar honderdvijftig. Er hoeven daarom minder mensen te worden ingezet.

De VS hadden op het hoogtepunt van de ebola-uitbraak ongeveer 2800 militairen naar West-Afrika gestuurd. Die hielpen met het opbouwen van kampen waar zieken kunnen worden behandeld.

WHO

Ook de WHO verklaarde dat de organisatie zich in plaats van vooral bezig te houden met het afremmen van de verspreiding van virus, zich nu meer gaat concentreren op het beëindigen van de uitbraak van ebola.   

De WHO noemt het wel opvallend dat van de meeste nieuwe besmettingsgevallen het niet bekend is hoe die mensen zijn besmet. In Guinee was 30 procent van de besmettingsgevallen te herleiden tot het contact met mensen die al ebola hadden. In Liberia is dat 50 procent.

De uitbraak van ebola in maart 2014 heeft inmiddels aan bijna negenduizend mensen het leven gekost.

Ebola is op retour, maar juich niet te vroeg

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie