Grieks parlement stemt voor plannen premier Alexis Tsipras

Het Griekse parlement heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het vertrouwen uitgesproken in de nieuwe regering van het land. 

162 van de 300 parlementariërs stemden voor de plannen van de kersverse premier Alexis Tsipras, die onder meer wil stoppen met bezuinigingen.

Tsipras sprak vlak voor de stemming harde woorden. Zo zou er ''geen weg terug zijn" voor zijn regering in de strijd tegen de strenge eisen die zijn gesteld door onder meer de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die wilden in ruil voor financiële steun dat de Grieken flink zouden interen.

De links-radicale premier zei dat aan de vooravond van een belangrijke bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone. Woensdag praten zij over de Griekse schuldenproblematiek in Brussel. Tsipras is uit op een deal waarbij de Grieken niet zijn overgeleverd aan ''een leven van misère" door zware bezuinigingen en werkloosheid.

Parlementsverkiezingen

Tsipras won twee weken geleden met zijn partij Syriza de parlementsverkiezingen. Op een haar na wist de partij geen meerderheid binnen te slepen: 149 van de 300 zetels gingen naar Syriza.

Hij won vele Grieken voor zich door te beloven een eind te maken aan het strikte en door de geldschieters opgelegde bezuinigingsbeleid.

Zijn plannen jaagt de geldschieters angst aan, omdat ze kunnen leiden tot een breuk met de rest van de eurozone. Onder meer de eurolanden willen dat Griekenland de gemaakte afspraken nakomt en het geleende geld terugbetaalt. Aan het einde van de maand loopt het huidige steunprogramma aan Griekenland af.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar...'

En: Dit moet u weten over een 'Grexit'

Lees meer over:
Tip de redactie