'Australië verijdelt terreuraanslag'

Twee mannen zijn woensdag in Sydney aangehouden omdat ze een terroristische aanslag zouden willen plegen in Australië. De mannen van 24 en 26 jaar wilden dat doen in opdracht van Islamitische Staat (IS), schrijven Australische media.

Het duo werd opgepakt nadat een speciale anti-terreureenheid van de politie een inval had gedaan in Sydney. Ze heeft daarmee naar eigen zeggen een aanslag verijdeld.

Agenten zouden een mes, een machete en een zelfgemaakte IS-vlag in beslag hebben genomen. 

Ook troffen agenten een video aan waarin een man vertelt over de aanslag die hij wil plegen. Media schrijven dat de vondst erop duidt dat de mannen een onthoofding wilden uitvoeren. De politie wil dat nog niet bevestigen.

De mannen zijn geen bekenden van justitie en waren niet in beeld als jihadisten. De autoriteiten kwamen de mannen dinsdag op het spoor na tips.

Het tweetal moet woensdag voor de rechter verschijnen.

Video: 'Austalië verijdelt terreuraanslag'

Terreurdreiging

Australië is de laatste maanden scherp op terreurdreigingen nadat in december achttien mensen werden gegijzeld in een café in Sydney. Na bijna zeventien uur bestormde de politie het pand. Drie mensen kwamen bij de gijzeling om het leven, inclusief de gijzelnemer. Sindsdien is het dreigingsniveau in Australië opgeschaald naar 'hoog'.

De anti-terreurpolitie deed meerdere invallen in onder meer Sydney en Brisbane. In totaal zitten elf mensen vast omdat ze betrokken zouden zijn bij terrorisme.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Lees meer over:
Tip de redactie